FIXKES

Bio

Wie kent Myspace nog? De voorloper van Facebook. Van Soundcloud ook, want je kon er ook muziek op zetten. Fixkes deed dat, eind 2005. Sam Valkenborgh en co hadden welgeteld één repetitie op de teller, maar wilden per se een demo opnemen, kwestie van op tijd te zijn voor Humo's Rock Rally. En dus werd de garage van ma en pa Valkenborgh tot studio gedoopt en werden vier nummers opgenomen, tussen de fietsen en het oud papier. De auto kon gelukkig buiten blijven staan. De Rock Rally haalden ze niet, maar het was eind 2005 en Myspace was de next big thing, en het was daar dat de garage-opnames van Fixkes al snel een eigen leven gingen leiden. Elektromuzikant Stijn vroeg de jongens uit Stabroek mee op tournee in Vlaanderen en Nederland, op Studio Brussel mocht krvaagetaan al eens van de radio proeven, en eind 2006 liet Bart Peeters de band opdraven in zijn tv-eindejaarsshow.

En toen kwam februari 2007. De officiële release van kvraagetaan, deftig opgenomen deze keer. Het nummer was meteen de hotshot van de week op Studio Brussel en parkeerde zich niet veel later op de eerste plaats in de Ultratop. Zestien weken op 1. Nooit gebeurd. Fixkes was the next big thing.

Over naar nu. Myspace is het niet geworden. Fixkes ook niet. Na de storm kwam de stilte, maar Fixkes bleef wel bezig. Bleef schaven aan teksten en nummers, ruilde het kleine en breekbare al eens in voor een vuile gitaarsolo of een streep hiphop. En werd beter. In 2020, in volle corona dus, brachten ze hun inmiddels vierde album uit.

De stijl? Jaren negentig, is dat een stijl? Wat Pavement, Beastie Boys, Cake of Weezer? 'Rock is dood', zingt Sam op het nummer 'Swijle zo grappig'. Zou best kunnen, maar als heuptasjes mogen, broeken weer de breedte in gaan en sweaters om het hardst schreeuwen, is het alleen nog wachten op spermajeans. Of Fixkes. Of de twee samen natuurlijk.

Get more info
Photos